Lang zult u wonen in Hoogeveen

Als u ergens met veel plezier woont, wilt u daar het liefst blijven wonen. U kent de buren, de buurt en alles is volledig ingericht naar uw wens. Door de jaren heen verandert u eens wat aan uw huis zodat het weer geschikt is voor een volgende fase in uw leven. Er komen kinderen, of ze gaan juist weer het huis uit. U heeft een kantoor of praktijkruimte aan huis en als u stopt met werken kunt u deze ruimte voor iets anders gebruiken. Uw huis verandert steeds mee met uw persoonlijke situatie. Als u wilt blijven wonen waar u nu woont, ook als u ouder wordt, is het verstandig op tijd na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is.

Wethouder: "Begin op tijd met nadenken" 

Wethouder Erik Giethoorn (50) is zelf nog erg tevreden met zijn huidige woning. Maar of dat altijd zo zal zijn, betwijfelt hij. "In onze woning zit een steile trap. Nu ben ik nog fit, maar ik weet niet zeker of ik dat over tien of twintig jaar nog ben. Daar denk ik zeker bewust over na",  aldus de wethouder.

Wethouder Erik Giethoorn, gemeente Hoogeveen

Veel mensen willen in hun woning blijven

"We moeten met elkaar nadenken over onze woning en onze toekomst. Als je op een dag denkt: ik kan hier niet meer met plezier en comfort wonen, ben je eigenlijk al te laat." In zijn nabije omgeving ziet Giethoorn oudere echtparen worstelen met hun gezondheid en de relatie met hun woning. "Het is voor mensen een enorme stap om te verhuizen. Weg uit hun vertrouwde omgeving met buren die ze al jaren kennen. Het sociale aspect is echt heel belangrijk voor veel mensen. Veel mensen willen erg graag in hun woning blijven. Het is dus zeker geen kwestie, dat het van de overheid ‘moet’."

Kleine aanpassing kan al groot verschil maken

Volgens wethouder Giethoorn is het goed dat inwoners vanaf hun vijftigste al gaan nadenken over hun woning. "In dit vraagstuk kun je niet vroeg genoeg beginnen. Begin nu, dan heeft u daar ook straks plezier van. Ook is het belangrijk dat je als kind je ouders hierop kunt aanspreken. Maak ze bewust en praat er met elkaar over." Giethoorn hoopt dat de campagne Lang Zult U Wonen mensen zal inspireren en ze bewuster zal maken. "Het aanpassen van een woning is echt niet altijd ingewikkeld of enorm duur. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken, zoals verlichting of een extra trapleuning. Lang Zult U Wonen is een informatief platform met ontzettend goede tips."

Financiële regelingen in Hoogeveen

Gemeente Hoogeveen biedt inwoners al een aantal regelingen om het wooncomfort te verbeteren. Bijvoorbeeld de Blijverslening, waarbij tegen gunstige voorwaarden een lening kan worden afgesloten voor het aanpassen van de woning.